Club Lam

Die Already

Die Already
Club Lam | 06/02/2020

Concept en spel: Ella Kamerbeek, Ayla Satijn en Marloes IJpelaar
Tekst: Marloes IJpelaar

 

Het is de ochtend na het laatste avondmaal. Op een heuvel vlak buiten de stad hangt een jongeman, vastgenageld aan een groot houten kruis. De zon brandt op zijn bewusteloze lichaam en boven hem cirkelen de aasgieren geduldig rond, wachtend op zijn laatste ademtocht. Het is een kwestie van tijd.

Aan de voet van de heuvel staan drie vrouwen. Ze praten, huilen en troosten elkaar. Drie vrouwen wiens levens voor altijd getekend zullen zijn door deze helle-ochtend. Drie vrouwen die de jongeman, elk op een eigen manier liefhadden en voor altijd de geschiedenis in zullen gaan als de moeder - de lover en de vriendin van Jezus Christus. Dat is het kruis dat ZIJ zullen moeten dragen.  

In DIE ALREADY  komen  Moeder Maria, Marie Magdalena en de Heilige Johanna eindelijk zelf aan het woord.  Wat er die Nacht gebeurd? De laatste keer dat ze Jezus zagen zat hij immers nog gezellig met zijn discipelen aan de wijn. Wat betekent het om moeder te zijn? En hoe onvoorwaardelijk is moederliefde?  En aan de andere kant; Wat doe je als je one-night-stand wordt opgepakt en meteen de doodstraf krijgt? Kan je van iemand houden die je nog maar net kent? En wanneer ben je echt met iemand. En wat betekent dat dan?  Worden we gedefinieerd door de ander en wat betekent het dan om alleen te zijn?

Na wat een uur, een dag of een eeuwigheid zou kunnen zijn geweest, slaakt Jezus een laatste kreet. Zijn hoofd zakt opzij en zijn mond valt open. De gieren duiken naar beneden. De vrouwen nemen afscheid en vervolgen hun eigen weg; alleen maar voor altijd de moeder-, de lover- en de vriendin van.

    Club Lam's Nieuwsbrief

    Maandelijkse e-mail over genderkloof, vrouwenrollen en events

    We respect your privacy.