Over Marloes

MARLOES IJPELAAR

Marloes IJpelaar (afgestuurd aan de HKU 2018) is een veelzijdige regisseur en schrijver, bekend om haar originele en humoristische toneelstukken, waaronder Rubens Meisjes en Lolita. Ze is tevens de artistiek leider van Club Lam, een toonaangevend feministisch theatergezelschap dat de status quo uitdaagt met gedurfde en geestige producties.

IJpelaar’s werk staat bekend om haar vermogen om historische verhalen nieuw leven in te blazen en actuele kwesties aan te snijden met scherpe humor en een kritisch oog. Ze brengt historische figuren naar het heden, waar ze spreken met hedendaagse wijsheid, wat leidt tot verwarrende en diepgaande inzichten.

Haar toneelstukken hebben lovende kritieken ontvangen, met de Volkskrant die haar werk prijst als “origineel, scherp en hilarisch commentaar op eigentijdse fenomenen.” Naast haar werk in het theater biedt Marloes script-coaching en personage-opstellingen voor schrijvers, regisseurs en acteurs die hun vakmanschap willen verdiepen.

CLUB LAM

Club Lam (opgericht in 2018) is een theatergezelschap dat zich inzet voor het verbreden van onze perceptie van vrouwelijkheid. Op een humoristische wijze nemen ze clichématige portretten van historische vrouwenfiguren stevig onder handen. Hun verfrissende repertoire, doordrenkt van maatschappijkritiek, draagt bij aan een groter bewustzijn van genderongelijkheid bijvoorbeeld in de gezondheidszorg, op het gebied van seksualiteit en in de politiek.

Club Lam draagt bij aan de Nederlandse theatergeschiedenis door nieuwe stukken te introduceren waarin sterke vrouwelijke personages centraal staan, waardoor ze de representatie van vrouwen in het Nederlandse theater bevorderen.

Via theater trachten ze bij te dragen aan zelfreflectie en dialogen over deze kwesties. De kritische maatschappelijke reflectie van Club Lam heeft geleid tot herhaalde erkenning met lovende recensies, waardoor ze momenteel als vooraanstaand feministisch gezelschap worden beschouwd.

 

 

    Club Lam's Nieuwsbrief

    Maandelijkse e-mail over genderkloof, vrouwenrollen en events

    We respect your privacy.